Wanneer ik in de flow zit : Projectmanagement HR

 

Met mijn ervaring en expertise in projectmanagement, wil ik graag middelgrote en grote ondernemingen ondersteunen in hun 'soft HR projecten'. Projecten die ertoe bijdragen dat medewerkers gelukkig en gezond aan de slag gaan. Want als medewerkers zich goed voelen (mentaal, fysiek, emotioneel) en goed gematcht zijn met hun job, dan krijg je bevlogen medewerkers. Ze zitten in 'hun flow'. Ze starten met energie aan hun werkdag en eindigen die met evenveel of misschien nog meer energie. Hoe fijn is het niet als je na je job nog tijd hebt voor andere leuke dingen?!

En als je bevlogen medewerkers hebt in je teams, wel, dan heeft jouw bedrijf daar alle voordelen van. Bevlogen medewerkers hebben een directe link met jouw bedrijfsprestaties en groei. Want bevlogen medewerkers, die zijn content, beleven plezier en dat straalt af op je klanten. En dat geldt niet alleen voor je sales-mensen, maar voor ie-de-reen van je organisatie. 

 

Every four percent increase in wellbeing performance
correlated to a one percent increase in company profit,
along with increases in employee satisfaction, customer
satisfaction, and a decrease in employee turnover.

- AON Global Wellbeing report 2022 -

download

 

zorg voor een menselijk beleid

Er is niks wolligs aan zorg dragen voor je medewerkers en focussen op welzijn op het werk. Als werkgever draag je de verantwoordelijkheid om je medewerkers gelukkig en gezond te houden. Doe je dat niet, dan gaat op termijn je bedrijf ten onder. En doe dit niet door enkel fruitmand te voorzien en yoga op vrijdagmiddag. Maar zorg voor een gedegen beleid!

Start met een aantrekkelijk werkgeversmerk en een goed rekruteringsbeleid: de juiste persoon op de juiste plaats op 't juiste moment. Een goede onboarding van nieuwe medewerkers, directe collega's als buddy's, goed werkende systemen en materialen vanaf dag 1, ... zijn cruciaal. Ga regelmatig in gesprek tijdens die onboardingperiode en houd nadien ook regelmatig loopbaangesprekken.

Bied medewerkers de kans aan om zich te ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel. De ene medewerker heeft nood aan een excel-opleiding, de andere misschien eerder in 'hoe ga ik om met stress?'. 

Elkeen van ons beleeft betere en mindere momenten in het leven, en dat heeft ook 'n effect op het werk. Zorg voor een Employee Assistance Programm waar medewerkers anoniem terecht kunnen en bijstand krijgen. Leer medewerkers hoe ze zorg dragen voor zichzelf en voor anderen, los van hun functie of verantwoordelijkheid. Reik handvaten aan zodat medewerkers in betere, gezonde periodes goed leren zorg dragen voor zichzelf. Want die gewoontes zullen van belang zijn als het even tegenzit. 

Investeer in sterke, empathische leiders. Leiders die het beste in je medewerkers naar boven halen en die samen streven naar de team- & bedrijfsdoelstellingen. En moet je dan toch medewerkers laten gaan of verlaten medewerkers jouw bedrijf: zorg ervoor dat ze nog steeds fan blijven van je bedrijf. Ook ex-werknemers kunnen ambassadeurs zijn én blijven; en ze zijn zo belangrijk voor je werkgeversimago. Leer uit die samenwerkingen en blijf jezelf optimaliseren. 

 

welzijn op 't werk, wetenschappelijk onderbouwd

Als je stappen onderneemt op vlak van welzijn op 't werk, doe dit dan niet uit de losse pols. Geen losse flodders maar een gedegen beleid is van belang. En daartoe bestaan diverse methodes om kwalitatieve en kwantitatieve bevragingen te doen bij je huidige personeelsbestand om een goed beeld te krijgen waar het schoentje wringt. Kies voor een wetenschappelijk onderbouwde analyse.

 

That's where I might help you...

En dan komt het projectmanagement om 't hoekje piepen: hoe ga je van A naar B? Hoe zorg je ervoor dat je stappen voorwaarts neemt, en medewerkers meekrijgt om naar B te gaan? Wel, dan bel je mij ;-) Want laat dat mijn expertise zijn: vanuit een complexe situatie een analyse doen, doelen bepalen, en samen vorm geven aan het doel. Lees gerust hier wat ik belangrijk vind aan projectmanagement.

Misschien gaat 't in jouw bedrijf specifiek over een welzijnsbeleid, waarbij je rond pijlers als mentaal welzijn, fysiek welzijn, voeding, slaap, stressbeheer, ... dient te werken. Of is het eerder rond talentmanagement en hoe je de juiste medewerkers langer aan boord houdt? Of eerder leadership of diversiteit en inclusie? 

Er is geen one size fits all. Laten we vooral samen bekijken waar jouw bedrijf nood aan heeft en waar ik jouw bedrijf kan ondersteunen. Zien we een match? Dan zorg ik graag voor wat meer Contentement in jouw organisatie!

 


 

Uiteraard zijn aspecten zoals een goed sociaal-juridische kader, een correct compensation & benefits beleid en accurate verloning minstens even cruciaal. Daar ligt mijn expertise niet. Ik verwijs je graag door naar andere specialisten mocht je dit wensen.